To Σχολείο μας

Lino - εργασίες

Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Επισκέπτες από Κροατία, Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης στο πλαίσιο του Erasmus+ KA2




Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης η φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από τις χώρες εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «Stories bring us closer». Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων συγγραφής και ανάγνωσης ιστοριών με διάφορους δημιουργικούς τρόπους επιδιώκοντας την εμπλοκή όλων των μαθητών παραμερίζοντας τυχόν δυσκολίες και ανισότητες ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο και την φιλαναγνωσία αλλά επιπλέον να αναπτύξουν δεξιότητες συγγραφής αφηγηματικών κειμένων.

Έτσι 31 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία II. οsnovna skola Cakovec της Κροατίας, Rödebyskolan της Σουηδίας, Colegio Sagrado Corazón Agustinos Recoletos της Ισπανίας και Circolo Didattico San Giovanni Bosco της Ιταλίας πέρασαν μία ολόκληρη εβδομάδα (8 έως 14 Μαΐου) στο σχολείο μας συμμετέχοντας σε διάφορα εργαστήρια και δραστηριότητες που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε συνεργασία με τους μαθητές τους. Την πρώτη μέρα τους καλωσορίσαμε στο σχολείο μας με μια μικρή τελετή υποδοχής όπου συμμετείχε και ο κος Ζερβάκης Εμμανουήλ εκπροσωπώντας την Τοπική Κοινότητα Νεάπολης. Στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν σύντομα βίντεο με το πρόγραμμα Stop Motion και η ομάδα από κάθε χώρα παρουσίασε όλες τις δραστηριότητες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος. Το απόγευμα όλοι μαζί επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο της Νεάπολης στο οποίο μας ξενάγησαν οι κυρίες Μαρία Κωστάκη και Μαρία Πλευρίδη. Μάλιστα η κα Πλευρίδη είχε ετοιμάσει κουμπάνια για να υποδεχτεί τους επισκέπτες μας. Τα παιδιά έφτιαξαν φιτίλια για τους λύχνους και κάθισαν στα θρανία του παλιού σχολείου και τα τραπεζάκια του καφενείου. Η ξενάγηση συνεχίστηκε από τον κ. Ζερβάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας και από την κα Κωστάκη στις γειτονιές της Νεάπολης και τα εντυπωσιακά στενά στις πιο παλιές γειτονιές της.

Την επόμενη μέρα έγινε παρουσίαση γνωστών ελλήνων συγγραφέων και των έργων τους και μετά οι φιλοξενούμενοι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις σε κουίζ που έφτιαξαν οι μαθητές του σχολείου μας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του κ. Βασιλάκη και την Μονή του Αγίου Ονούφριου κατά την οποία απολαύσαμε την διαδρομή στα ανθισμένα ελαιόδεντρα και την υπέροχη θέα από τον λόφο που βρίσκεται η Μονή. Το μεσημέρι επισκεφτήκαμε την Σπιναλόγκα, την Πλάκα και τον Άγιο Νικόλαο. Οι επισκέπτες μας εντυπωσιάστηκαν από όλα τα μέρη που πήγαμε και δεν σταμάτησαν να παίρνουν φωτογραφίες.

Την τρίτη μέρα οργανώθηκαν εργαστήρια δημιουργικής γραφής, δραματοποίησης και καταγραφής μύθων του Αισώπου με ψηφιακά μέσα και έγιναν μαθήματα κρητικών παραδοσιακών χορών στην αυλή του σχολείου.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Κνωσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το κέντρο του Ηρακλείου και το ενυδρείο στις Γούβες. Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε με βόλτα στο παραδοσιακό χωριό Λίμνες και αποχαιρετιστήριο δείπνο με ζωντανή κρητική μουσική από τον κ. Λαυρεντάκη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, που με μεγάλη προθυμία και χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για να ντύσει μουσικά το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Εκεί, έλληνες και ξένοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, χορέψαμε και διασκεδάσαμε μέχρι αργά.

Η τελευταία ημέρα στο σχολείο πέρασε πολύ γρήγορα στην αυλή με θεατρικά δρώμενα βασισμένα στην ελληνική μυθολογία και κυνήγι βιβλιοθησαυρού στα βιβλία της βιβλιοθήκης μας. Έγινε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα από τους μαθητές και η ομάδα της Κροατίας αναχώρησε πρώτη για το ταξίδι της επιστροφής. Την επόμενη μέρα αναχώρησαν και οι υπόλοιπες ομάδες για τις χώρες τους με πολλές φωτογραφίες, εικόνες, αναμνήσεις και δωράκια. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με τους επισκέπτες μας, γνωρίστηκαν με τα παιδιά, έπαιξαν, διασκέδασαν, συνεργάστηκαν στα εργαστήρια και αντάλλαξαν διευθύνσεις για να συνεχίσουν να επικοινωνούν μέχρι να ξανασυναντηθούν όταν μαθητές από το σχολείο μας θα επισκεφτούν τα σχολεία στις άλλες χώρες. Εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, αν και πρώτη φορά το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 και φιλοξενεί μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες, οι φιλοξενούμενοί μας γνώρισαν Έλληνες συγγραφείς και τα έργα τους, την ιστορία, την παράδοση και τον τόπο μας και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τώρα ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση μας τον Οκτώβριο στη Σουηδία.

Η παιδαγωγική ομάδα και η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης 

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου