To Σχολείο μας

Lino - εργασίες

Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου





Στο πλαίσιο δράσεων του σχολείου μας για την εβδομάδα φιλαναγνωσίας και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (2.4.2022), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης επέλεξαν να διαβάσουν το παραμύθι «Το ταξίδι του Χάρη και τ’ Αλφαβητάρι», του Βαγγέλη Δημητρίου. Άκουσαν την ιστορία, συζήτησαν για τους χαρακτήρες κι εμπνεύστηκαν από την ποίηση του λόγου, δημιουργώντας παράλληλα με το άκουσμα της αφήγησης ζωγραφιές. Επιπλέον, την Τετάρτη 6 Απριλίου τα παιδιά συνομίλησαν διαδικτυακά με τον ίδιο τον συγγραφέα και παρακολούθησαν μια δραματοποίηση του βιβλίου, καθώς οι ήρωες του παραμυθιού, ο Χάρης το ξωτικό και η νεράιδα Μελένια, ζωντάνεψαν την αφήγηση της περιπέτειας στη νεραϊδοχώρα και τη συνάντηση με τα γράμματα της αλφαβήτας. Με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, με ζωντάνια και αμεσότητα, η δράση κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού σε μια συνάντηση γεμάτη χιούμορ κι εκπλήξεις. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κο Βαγγέλη Δημητρίου και την κα Αναστασία Λιάπη, που με ιδιαίτερη φροντίδα και κέφι έδωσαν πνοή στους χαρακτήρες του παραμυθιού, συζήτησαν με τα παιδιά και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τον κόσμο της λογοτεχνίας, ελπίζοντας πλέον σε μια δια ζώσης επαφή με συγγραφείς και παραμυθάδες, μια συνάντηση που ευχόμαστε να μην αργήσει! 



 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Erasmus + KA2: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης στην Κροατία



Μέσα στον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η πρώτη συντονιστική συνάντηση των παιδαγωγικών ομάδων των σχολείων που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με θέμα «Stories bring us closer» στο Τσάκοβετς της Κροατίας. Εκεί τρεις εκπαιδευτικοί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς από την Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μετά από δύο χρόνια συνεργασίας αφού λόγω της πανδημίας μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση στο εξωτερικό.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων συγγραφής και ανάγνωσης ιστοριών με διάφορους δημιουργικούς τρόπους επιδιώκοντας την εμπλοκή όλων των μαθητών παραμερίζοντας τυχόν δυσκολίες και ανισότητες ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο και την φιλαναγνωσία . Έτσι οι δράσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή του προγράμματος περιλαμβάνουν την εκφραστική ανάγνωση γνωστών παραμυθιών, αποσπασμάτων βιβλίων, μικρών ιστοριών και την δραματοποίησή τους με διάφορους τρόπους. Πολλές δράσεις αφορούσαν την συγγραφή ιστοριών από τους μαθητές με τη χρήση καρτών και κύβων ή με έναυσμα κάποιο γεγονός ή κάποια παγκόσμια ημέρα, την εικονογράφηση και την αφήγησή τους σε άλλα μέλη της μαθητικής μας κοινότητας, σε γονείς και παππούδες. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε όλες τις δράσεις που είχαμε εξαρχής προγραμματίσει με τους εταίρους μας αν και με εναλλακτικούς τρόπους αξιοποιώντας πολύ την τεχνολογία, αφού οι συνθήκες λόγω της πανδημίας πολλές φορές ήταν δύσκολες.

Την πρώτη ημέρα της παραμονής μας στο Τσάκοβετς οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του σχολείου μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ετοιμάζοντας μια μικρή τελετή καλωσορίσματος στην οποία παραβρέθηκε η Δήμαρχος της πόλης. Τις επόμενες μέρες παρακολουθήσαμε διδασκαλίες σε διάφορα αντικείμενα με την χρήση ιστοριών και διδάξαμε κι εμείς την προπαίδεια στο μάθημα των Μαθηματικών αξιοποιώντας το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η Φιφή και η Φωφώ, οι φαντασμένες φάλαινες». Έτσι ανταλλάξαμε ιδέες και καλές διδακτικές πρακτικές. Επίσης συμμετείχαμε σε εργαστήρια στα οποία παρουσιάστηκαν διάφορες τεχνικές αφήγησης και συγγραφής ιστοριών που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη, όπως η χρήση καρτών και κύβων με σύμβολα, το ιαπωνικό θέατρο Kamishibai αλλά και πώς χρησιμοποιώντας με απλό τρόπο κρουστά μπορούμε να επιδιώξουμε την συμπερίληψη μαθητών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής μας εκτός από εργαστήρια και μαθήματα στο σχολείο περιελάμβανε την περιήγησή μας στα αξιοθέατα της πόλης του Τσάκοβετς και του Βάραζντιν καθώς και την επίσκεψή μας σε έναν πλωτό νερόμυλο στον ποταμό Μούρα, σε ένα κέντρο ενημέρωσης για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και σε ένα μουσείο παλιών αυτοκινήτων. Την τελευταία μέρα μας αποχαιρέτησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε μια γιορτή με ζωντανή μουσική σε μια φάρμα εκτροφής ελαφιών.

Η εβδομάδα της παραμονής μας στο Τσάκοβετς πέρασε γρήγορα αφήνοντας μας θετικές εντυπώσεις και πολλές αναμνήσεις. Όμως θα ξαναβρεθούμε σύντομα αφού τον Μάιο είναι η επόμενη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών στην Ελλάδα. Με πολλή χαρά θα τους φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας για να γνωρίσουν καλύτερα μερικούς από τους έλληνες συγγραφείς, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.

Η παιδαγωγική ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης